Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Fasola po meksykańsku

By 17:26:00 , , , , , , , ,

Lubicie lekko ostre jedzenie ? Ja niby nie powinienem, ale nie potrafię sobie odmówić :) Tak właśnie jest z dzisiejszym przepisem. Lekko ostra fasola po meksykańsku, niby lekko ale potrafi rozgrzać. Specjalnie dzisiaj daje przepis ponieważ jutro już piątek, a taka potrawka idealnie może sprawdzić się na imprezie. Przynajmniej będziecie mieli więcej czasu na kupno składników.

Fasola po meksykańsku
Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 2 białe kiełbasy
- 1 kiełbasa myśliwska
- 1 łyżka masła
- 1 duża biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kiełbasy, podsmażamy aż cebula się zrumieni. W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do kiełbasy. Całość smażymy aż papryka będzie miękka, odstawiamy na bok. Do głębokiego garnka wlewamy pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i dwie puszki fasoli odsączone z zalewy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Na małym ogniu gotujemy przez chwilę i dodajemy paprykę chili, paprykę w proszku oraz oregano. Do gotującego się sosu dodajemy kiełbasę i paprykę z patelni. Na małym ogniu gotujemy około 10 minut.

Smacznego

0 komentarze