Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Żeberka w miodzie i piwie

By 17:55:00 , , , , , , , , , ,

Kiedy rano oglądałem pogodę długo terminową, nie byłem zachwycony nadchodzącymi mrozami. Miejmy nadzieje że to tylko straszenie, ale wolę wcześniej przygotować się na ich nadejście. Moim niezawodnym sposobem jest tłustawe i ostre jedzenie. Właśnie taki dzisiaj będzie, przepis już kilka dni temu nadesłała mi Pani Katarzyna. Żeberka w miodzie i piwie, ciut pracy trzeba wykonać, ale warto.

Żeberka w miodzie i piwie
Składniki:

- 1-1,5 kg żeberek
- 1-2 szklanki piwa jasnego
- 2 łyżki miodu
- 2 cebule czerwone
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka tymianku i cząbru
- sól, pieprz, vegeta
- 2 listki laurowe
- olej
- włoszczyzna do wywaru

Przygotowanie:

1. Żeberka obmywamy i porcjujemy na mniejsze kawałki. Obieramy włoszczyznę. Do garnka dajemy mięso, włoszczyznę i zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu około 60 minut. Po tym czasie żeberka wyjmujemy z wywaru, oprószamy je pieprzem, vegetą, tymiankiem i cząbrem. Na rozgrzanej głębokiej patelni z odrobiną oleju zrumienić z każdej strony i zdjąć. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Dodać piwo, miód, ocet winny, papryki i zagotować. Do gotującego się wywaru wkładamy żeberka, dodajemy liście laurowe, w razie potrzeby dolać wywaru z pozostałego rosołu. Żeberka dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie. Pod koniec duszenia można zwiększyć płomień aby sos zgęstniał.

Smacznego

0 komentarze