Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Sałatka ziemniaczana na ciepło

By 17:39:00 , , , , , , , ,

Mrozy miały już ustąpić, jednak coś nie wyszło to wróżenie naszym pogodynkom. Pan Robert chyba to przewidział i postanowił podzielić się swoim przepisem idealnym na uzupełnienie energii. Sałatka ziemniaczana na ciepło, najlepiej podawana ze zsiadłym mlekiem. Pan Robert przekonał mnie i jutro po pracy pędzę na rynek po boczek i szczypiorek, aby przygotować sobie to danie.

Sałatka ziemniaczana na ciepło
Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 200 mln gorącego bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się prawie cały tłuszcz. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu po boczku. Całość zalewamy bulionem, dodajemy cukier, ocet, sól i pieprz ( z solą ostrożnie ponieważ boczek może być słony ). Na patelnie dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki, mieszamy i podduszamy kilka minut na małym ogniu. Podajemy posypując obficie szczypiorkiem.

Smacznego

1 komentarze

  1. Pyszna sałatka! Jak zawsze niezawodny, pyszny ziemniak :)

    OdpowiedzUsuń