Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Papryka faszerowana

By 17:40:00 , , , , , , ,

Papryka faszerowana, przepis stary jak świat i chyba nie znam osoby która by nie jadła. Przepis nadesłała Pani Grażyna. Nie wiem czy przepadacie za paprykami w takim wydaniu, ja uwielbiam. Nie raz jak w tygodniu zadzwoni moja mama i powie że przygotowała takie papryki, wsiadam w auto i pędzę na drugi koniec miasta. Co najważniejsze nie jest to nic pracochłonnego, czas przygotowania jest praktycznie taki sam jak każdego innego obiadu.

Papryka faszerowana
Składniki:

- 1,5 kg papryki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 szklanka ryżu
- sol, pieprz,przyprawa kucharek
- troszkę masła

Przygotowanie:

1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, obmywamy i osuszamy. Ryż gotujemy al dente. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięsa mielonego, całość podsmażyć i odstawić do przestygnięcia. Pomidory oraz jedną paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu połączyć w jednej misce, obficie doprawić. Możemy faszerować papryki farszem.

2. Gdy wszystkie papryki mamy już pełne, na każdej z nich kładziemy po kawałku masła oraz obficie polewamy bulionem. Przykrywamy je górnymi czapeczkami. Papryki pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach.

Smacznego

0 komentarze