Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Chrzanowy żurek na boczku

By 17:03:00 , , , , , , , ,

Po ciężkim weekendzie trzeba trochę uzupełnić energię, najlepszym sposobem jest ugotowanie odpowiedniej zupki. Jedni lubią rosół, inni flaki, za to ja uwielbiam żurek. Dlatego dzisiaj będzie przepis na chrzanowy żurek na boczku. Coś prostego, w miarę szybkiego do przygotowania, a do tego idealna zupa uzupełniająca energię :)

Chrzanowy żurek na boczku
Składniki:

- 30-40 dag boczku gotowanego w kawałku
- 2 laski toruńskiej
- 0,5 l butelka żurku
- 3-4 łyżeczki chrzanu tartego
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- kostka warzywna
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- jajka na twardo
- natka pietruszki

Przygotowanie:

1. W głębokim garnku zagotować 2,5 litra wody. Do dotującej się wody dodajemy boczek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i pieprz. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Z garnka wyjmujemy boczek z ziołami. Do wywaru z boczku wlewamy żurek, dodajemy kostkę warzywną, chrzan, podsmażoną kiełbasę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy około 20 minut, na koniec gotowania dodajemy majeranek.

Smacznego

0 komentarze