Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Drożdżowe bułeczki z grzybami

By 16:56:00 , , , , , , , ,

Jeśli na świąteczną kolację przygotowujecie barszcz czerwony i zastanawiacie się co do niego podać, Pani Krystyna ma idealne rozwiązanie tego problemu. Drożdżowe bułeczki z grzybami, przepis bardzo prosty i szybki więc nie powinien przysporzyć wam dużo więcej pracy. Zachęcam wszystkich do zrobienia takich bułeczek, jest to lepsze rozwiązanie niż paszteciki ze sklepu :)

Drożdżowe bułeczki z grzybami
Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 5 dag margaryny
- 25 g drożdży
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 50 dag grzybów
- sól, pieprz, cząber, cukier
- średnia cebula

Przygotowanie:

1. Do miski wlewamy mleko, kruszymy drożdże, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie roztapiamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcia. Do rozczynu z mleka dodajemy resztę mąki, łyżeczkę soli, 1 jajko oraz margarynę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

2. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Grzyby z cebulą podsmażamy na oleju z dodatkiem cząbru, soli i pieprzu. Ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować i szklanką wykrawamy parzystą ilość krążków. Na połowie krążków wykładamy farsz, przykryć pozostałymi krążkami i zalepić brzegi formując okrągłe bułeczki.

3. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bułeczki z wierzchu. Możemy również posypać je sezamem. Wykładamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego

0 komentarze