Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Piersi z kurczaka zapiekane na porach

By 17:51:00 , , , , , , , , ,

Lubicie przepisy przy których nie musicie się narobić ? Osobiście kocham, taki przepis przesłała mi Pani Grażyna. Jest to przepis na piersi z kurczaka zapiekane na porach, banalnie proste i po godzince można siadać do stołu. Tak naprawdę przygotowanie tego dania zajmie wam maksymalnie 10 minut, reszta robi się sama. Danie nie jest może dietetyczne ze względu na majonez, ale raz na jakiś czas kto nam zabroni :)

Piersi z kurczaka zapiekane na porach
Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2-3 pory
- majonez
- przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

1. Pora obmywamy, możemy zdjąć pierwszą warstwę ( nie są zbyt ładne ), kroimy w cienkie plasterki. Pora wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, tak by pokrył cały spód. Kurczaka obmywamy, kroimy na mniejsze kawałki, dokładnie obtaczamy w przyprawie do kurczaka i wykładamy na pora. Postarajcie się aby kurczak szczelnie zakrył pora. Kurczaka obficie smarujemy majonezem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy około 45/60 minut, bez przykrycia. Gdy kurczak się zrumieni możemy wcinać.

Smacznego

12 komentarze

  1. Ja robię na odwrót -tylko że pod kroje w 3-4 milmetrowe krążki i też jest pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest najważniejsze żeby finalnie smakowało :)

      Usuń
  2. Kaloryczne, ale pyszne! Dla kogoś, kto nie chce stać przy garach godzinę, to idealny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierś tyle czasu w piecu? nie za długo? ja robię coś podobnie ale na patelni i zajmuje to w sumie max 20-30 min... 2 pory, 3 ząbki czosnku kroje w plasterki, 2 piersi dzielę na pół jeśli są bardzo duże (przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, odrobina wegety) obsmażam pierś z 2 str, ściągam z patelni i daję na nią pora i czosnek, lekko podsmażam, dolewam troszkę wody i dodaje pierś, zalewam dużą śmietaną 18% duszę w między czasie doprawiając do smaku, a i w momencie jak mam nagrzaną patelnię wstawiam wodę na makaron zanim sie zagotuje i ugotuje makaron cała reszta jest gotowa do podania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzałem ten przepis od Pani Grażyny, te 45 minut jest ok. W piekarniku zawsze dłużej się piecze niż na patelni. Pozwolę sobie również przetestować i ten przepis :)

      Usuń
    2. w moim piekarniku udko po 60 minutach jest już przypalone dlatego nie wyobrażam sobie trzymać tyle delikatnej piersi :) w sumie majonez pewnie ją nawilża na tyle żeby się nie przypaliło :) na pewno spróbuję tego przepisu bo brzmi kusząco lubię połączenie pory i drobiu :) mój przepis był troszkę chaotyczny ale dla kogoś kto gotuje nie powinien stworzyć wielkiego problemu :D proszę o komentarz zwrotny czy i ta wersja przypadła do gustu :) pozdrawiam Monika :)

      Usuń
    3. W tym tygodniu mam wolne więc postaram się wypróbować Pani przepis, oczywiście podzielę się informacją jak smakowało :)

      Usuń
  4. Ciekawe jak smakuje ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, testowałem i nie jest takie tłuste jak się może wydawać :)

      Usuń
  5. Przepis jest OK ale ja biorę duży jogurt grecki i 2 łyżki majonezu jest mniej kaloryczne i też pyszne :-)


    OdpowiedzUsuń
  6. a jaki dodatek węglowodanowy do tego polecacie? Ryż? Makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej smakuje z makaronem np pene, chodzi o to żeby sosik miał na czym osiąść.

      Usuń