Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya

By 16:57:00 , , , , , , , , , ,

Jeśli szukacie w miarę szybkiego przepisu na rozgrzewającą zupkę, to Pani Grażyna właśnie takowy przesłała. Jest to Marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya, całą zupkę spokojnie zrobicie w niecałą godzinkę i to już z obraniem dyni z miąższu. Wszystkich gorąco zachęcam do spróbowania :)

Składniki:

- 1 kg miąższu dyni
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasolki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 500 ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

1. Miąższ dyni kroimy na kawałki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną dynię, cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy około 10 minut. Dynię doprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Całość zalewamy gorącym bulionem, wersja dla leniwych dolać 500 mln wody i dorzucić kostkę. Zupę w takiej postaci gotujemy około 10 minut, po czym miksujemy blenderem. Fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy, można podgotować jeszcze z 5 minut. Gorącą zupę podajemy posypaną tanką i kleksem z jogurtu.

Smacznego

0 komentarze