Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Gulasz wołowy z pieczarkami

By 17:35:00 , , , , , , , , ,

Zima już chyba zawitała na dobre, mega zimny wiatr do tego śnieg. Nie wiem jak u was, ale ten wiatr wysysa zemnie całą energię. Po przyjściu do domu chciało by się szybko zjeść coś gorącego,  regenerującego i wskoczyć pod kocyk. Pani Kasia wyczuła idealny moment ze swoim przepisem na gulasz wołowy z pieczarkami. Przepis prosty, wszystko praktycznie robi się samo, a działanie rozgrzewające niesamowite.

Gulasz wołowy z pieczarkami
Składniki:

- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 700 g wołowiny gulaszowej
- 20 zielonych oliwek
- 400 g pomidorów z puszki z sokiem
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 sucha papryczka chili
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę. W głębokim garnku zeszklić cebulę i dodać pieczarki, razem podsmażać około 5 minut. Dodajemy mięso, przyprawy, zioła oraz oliwki, całość zalewamy wodą. Gulasz doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów i dalej dusić przez około godzinę. Sos można zagęścić mąką z wodą.

Smacznego

0 komentarze