Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Bezy z sosem toffi

By 16:30:00 , , , , , , , , ,

Dzisiejszy przepis dostałem od Pani Teresy, jest to przepis na bezy z sosem toffi. Wydaje się że takie połączenie jest mega słodkie i bardzo dobrze wydaje się. Kto raz w tygodniu zabroni nam usiąść z kawką i dobrym deserem ? Nikt, nie bójcie się kilku kalorii. Sam w weekend przygotuje sobie takie bezy, pewnie kupię te z kawałkami czekolady i do tego podam z lodami waniliowymi :)

Bezy z sosem toffi
Składniki:

- 15 g masła
- 75 g golden syrup
- 25 g jasnego cukru trzcinowego
- 60 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki likieru orzechowego Frangelico
- 8-10 dużych bez
- 600 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki mielonych prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

1. W rondelu na małym ogniu, rozpuszczamy masło z dodatkiem golden syrup i cukrem trzcinowym. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty, pamiętajcie aby nie mieszać łyżką tylko delikatnie poruszać garnkiem. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy 60 g śmietany kremówki i likier. Całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem do czasu aż będzie gęsta ale nie sztywna. Bezę przekrawamy na pół, najłatwiej nożem do chleba. W każdym spodzie delikatnie wydrążyć otwór, nałożyć śmietany i dać kapkę syropu. Przykrywamy górną częścią bezy i obficie polewamy sosem, posypujemy orzeszkami.

Smacznego

0 komentarze