Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Pasztet domowy pieczony

By 17:27:00 , , , , , , , ,

Jak co piątek byłem wczoraj na zakupach, niestety z braku czasu był to market nie rynek. Postanowiłem kupić sobie jakiś dobry pasztet i to co zobaczyłem po prostu nie da się opisać. Jedna wielka lipa, jeden jakiś wysuszony, drugi wpadał w zielony kolor, jedna wielka tragedia. Stwierdziłem że dzisiaj od rana skocze na ryneczek kupie składniki i sam sobie zrobię pasztet domowy pieczony. Zachęcam każdego do tego samego, przynajmniej wiemy co jemy i jest naprawdę smaczne.


Składniki:

- 0,5 kg karczku
- 0,5kg łopatki
- 0,5kg wątróbki drobiowej
- 1 duże udko z kurczaka
- 2 czerstwe bułki
- marchewka
- pietruszka
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- 5 ząbków czosnku
- 5 jaj
- plastry boczku surowego do obłożenia formy

Przygotowanie:

1. Do garnka wkładamy karczek, łopatki oraz udko kurczaka. Mięso zalewamy wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, czosnek, łyżkę gałki muszkatołowej, płaską łyżkę pieprzu i sól ( można zamienić vegetą), całość gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy z wywaru, odstawiamy do wystudzenia,a do garnka wkładamy wątróbkę i gotujemy około 10 minut. Wyjąc wątróbkę, odstawić do wystygnięcia, do garnka wkładamy bułki tak by nasiąknęły wywarem.

2. Wystudzone mięso siekamy na kawałki, mieszamy z bułkami i resztą wywaru. Całość przemielić 3/4 razy w maszynce, przełożyć do miski, dodać 5 żółtek z jajek i dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z mięsną masą. Można doprawić jeszcze pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Spód i boki blachy wykładamy plasterkami boczku. Wykładamy masę i pieczemy 1h 30 min. w 200 stopniach.

Smacznego

0 komentarze