Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Oponki serowe

By 17:49:00 , , , , , , , ,

Pani Katarzyna przesłała mi wczoraj przepis na oponki serowe. Jest to nasza wersja amerykańskich donut-ów, przyznam się szczerze że nasz oponki smakują o niebo lepiej. Dodatkowo smakiem przypominają dzieciństwo jak babcia smażyła takie oponki w tłusty czwartek. Jednak uważam że takie ciastka można smażyć cały rok a nie tylko jednego dnia, ten smak jest tego wart.

Oponki serowe
Składniki:

- 500 g sera białego półtłustego
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka spirytusu
- 220 ml śmietany 12 %
- 1 litr oleju lub smalcu
- 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Ser mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków (ostatnio testowałem sposób z malakserem i też fajnie się zmieliło). Do sera dodajemy przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka jajek, spirytus, śmietanę oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy, dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka jak w cieśnie na pierogi z tym że dodatkowo małym kieliszkiem na środku robimy dziurkę. Z wykrojonych środków możemy usmażyć, zrobią się z nich małe pączuszki. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz do 180 C, oponki smażymy niewielkimi partiami. Po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku i odstawiamy do wystygnięcia. Oponki obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

4 komentarze

  1. czy dodanie spirytusu jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konieczne może i nie ale po upieczeniu nadaje odpowiedniej konsystencji i smaku. Można zastąpić zwykłą wódką.

      Usuń
  2. Wg mnie konieczne z tego wz3że ciasto podczas smażenia nie wchłania aż tyle tłuszczu😉

    OdpowiedzUsuń