Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Gulasz z indyka i grzybami

By 16:29:00 , , , , , , , ,

Od jakiegoś czasu pogoda nas nie rozpieszcza,  a będzie jeszcze gorzej :) Wychodząc do pracy rano jest zimno i ciemno, wracając jest dalej zimno ale do tego pada deszcz. Nasze organizmy są teraz mocno obciążone i po powrocie do domu wypadało by zjeść coś sytego i rozgrzewającego. Pani Monika idealnie wyczuła moment ze swoim przepisem na gulasz z indyka i grzybami. W przepisie dodatkowo znajdziemy szczyptę imbiru, który wzmocni element rozgrzewający.

Gulasz z indyka i grzybami
Składniki:

- 1 kg mięsa z udźca indyka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g mrożonych grzybów
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 10 kulek czarnego pieprzu
- łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki oregano
- łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
- łyżka słodkiej papryki
- sól i pieprz mielony do smaku
- skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
- olej do podsmażenia  mięsa

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w piórka, mięso obmywamy i kroimy w kostkę. Mięso i cebulę obsmażamy w głębokim garnku, gdy mięso puści soki dodajemy grzyby. Zostawiamy pod przykryciem około 5 minut żeby smaki się połączyły. Doprawiamy przyprawami, oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy wodą w ilości takiej żeby zakryła mięso. Gulasz dusimy do miękkości mięsa. Na koniec zagęszczamy skrobią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

0 komentarze