Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Grochówka z grzybami

By 17:57:00 , , , , , , , , ,

Puki co za oknami bark tej złotej polskiej jesieni, puki co jest zimno, wietrznie i deszczowo. Po powrocie z pracy jesteśmy zmarznięci i zmęczeni. Właśnie dla tego Pani Karolina przesłała nam swój przepis na grochówka z grzybami. Przepis jest dość prosty i z naturalnych składników, nie jest to typowa grochówka z papierka która śmierdzi chemią. Zachęcam wszystkich do ugotowania tej zupki, idealnie rozgrzewa organizm i dodaje mnóstwo energii.

Grochówka z grzybami
Składniki:

- 300 g grochu
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 laski kiełbaski śląskiej
- 5-6 ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- ząbek czosnku
- 5-6 suszonych grzybów
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej

Przygotowanie:

1. Opukujemy groch, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. W osobnej misce grzyby zalewamy ciepłą ale nie wrzącą wodą i również odstawiamy na 12 godzin. Groch gotujemy do miękkości w tej samej wodzie w której leżakował i przecieramy przez sitko.

2. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, do wody ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim. Namoczone grzyby obmywamy, drobno kroimy, dodajemy do zupy. Całość gotujemy około 15/20 minut.

3. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w ostkę i podsmażamy na patelni. Pamiętajcie że podsmażamy bez dodatku tłuszczu, boczek puści go dużo. Zawartość patelni oraz groch dodajemy do zupy, gotujemy około 5 minut. Z mąki robimy suchą zasmażkę i łączymy z zupą. Na koniec zupę doprawiamy majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Gotujemy przez 5 minut.

Smacznego

0 komentarze