Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Szarlotka z budyniem

By 18:00:00 , , , , , , , , ,

Puki co na rynku można dostać jeszcze świeże owoce, jednak niebawem znikną. Trzeba korzystać z tego puki można, dla tego Pani Sylwia przesłała nam swój przepis na szarlotkę z budyniem. Przepis jest naprawdę prosty a połączenie jabłek z kruchym ciastem i budyniem śmietankowym potrafi zachwycić każdego.

Szarlotka z budyniem
Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1,5 kg winnych jabłek najlepiej szara reneta
- szczypta cynamonu
- 2 opakowania budyniu śmietankowego na 3/4 litra mleka
- 1,1 litra mleka
- cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

1. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki, wlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto dzielimy na dwie połówki, jedną z nich wykładamy spód blachy uprzednio wyłożony pergaminem lub posmarowany tłuszczem i oprószony mąką. Wierzch ciasta posypujemy odrobiną cynamonu. Jabłka obieramy i kroimy na półplasterki ( ja zawsze ścieram na tarce ), wykładamy na cieście.

3. Przygotowujemy budyń ze zmniejszoną ilością mleka żeby był bardzo gęsty i zalewamy nim jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na budyń. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45/50 minut. Po upieczeniu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

4 komentarze

  1. Witam można dac do tego ciasta zamiast jabłek np dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej powidła ponieważ dżemy mają mało owoców a dużo cukru. Oczywiście można zamienić jabłka, w weekend będę kombinować z truskawkami ( trzeba oczyścić zamrażalnik :) ).

      Usuń
  2. Witam, czy ten budyń trzeba zagotować czy tylko proszek wymieszać z mlekiem?

    OdpowiedzUsuń