Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Jagodowy sernik z Michałkami

By 16:44:00 , , , , , , , , , ,

Niby wakacje już za nami jednak piękna pogoda nas nie opuszcza. Bardzo dobrym sposobem na schłodzenie organizmu w takie upalne dni są lody i zimne napoje. Jednak są też inne smakowite rzeczy np. serniki na zimno. Przepis na taki sernik przesłała mi Pani Marta. Jagodowy sernik z Michałkami, idealnie sprawdzi się w te upalne dni.

Jagodowy sernik z Michałkami
Składniki:

Spód:
- 220 g herbatników
- 100 g masła

Sernik:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 1/3 szkl. jagód
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią i nutką kardamonu
- 10 białych michałków

Przygotowanie:

1. Na spód kruszymy herbatniki, rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy masło z herbatnikami i wykładamy na dno tortownicy. Ciasto dociskamy i odstawiamy do lodówki. Tortownica do tego przepisu miała 21 cm.

2. Żelatynę mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała. Następnie podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się dobrze rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia. Jagody miksujemy blenderem, połączyć z serem, cukrem, żelatyną i całość zmiksować. Do masy serowej dodajemy posiekane michałki i mieszamy. Mase serową wylewamy na spód z herbatników i odstawiamy do lodówki do stężenia ( najlepiej na całą noc).

Smacznego

0 komentarze