Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Gołąbki bez zawijania

By 18:22:00 , , , , , , ,

Jak często macie okazje przygotowywać gołąbki ? Kilka razy w roku ? Za każdym razem kiedy robię gołąbki męczy mnie to zwijanie kapusty. Jeszcze bardziej irytujące jest pójść do restauracji a tam gołąbek obwinięty nitką i co mam się na niej powiesić ? Całe szczęście ktoś wpadł na wspaniały pomysł gołąbków bez zawijania. Przepis ten otrzymałem od naszej czytelniczki Pani Agaty, dziękuje.

Gołąbki bez zawijania
Składniki:

Gołąbki:

- 500 g poszatkowanej kapusty
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 torebka ryżu
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Sos pomidorowy:

- 1/2 l bulionu
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanka pikantnego keczupu
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy na półtwardo i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek drobno siekamy, przekładamy do głębokiej miski. Do miski dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy masę. Gdyby masa była zbyt miękka dodajemy jeszcze kaszy manny. Formujemy gołąbki, obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. W rondelku blendujemy wszystkie składniki na sos i zalewamy nim gołąbki. Całość pieczemy pod przykryciem około 40 minut w 170 stopniach i 20 minut w tej samej temperaturze bez przykrycia.

Smacznego

0 komentarze