Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Dyniowe kopytka z pesto ze szpinaku

By 18:01:00 , , , , , , , , , ,

Dzisiejszy przepis nadesłała nam Pani Marta, jest to przepis na dyniowe kopytka z pesto ze szpinaku. Wydaje mi się że przepis do przygotowania bardziej w weekend niż w tygodniu. Pewnie ze względu na to że nie każdemu chce się tyle czasu spędzić w kuchni. Jeśli wasze pociechy nie będą chciały wcinać tego dania, polecam kopytka podsmażyć na patelni z masłem, cukrem, cynamonem i kapką syropu z malin.

Dyniowe kopytka z pesto ze szpinaku
Składniki:

Kopytka:
- 750 g obranych ziemniaków
- 250 g pure z dyni
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy

Pesto ze szpinaku:
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 ml oleju rzepakowego
- świeżo zmielona sól morska

Dodatkowo:
- 150 g wędzonego chudego boczku

Przygotowanie:

1. Oczyszczamy dynię, oczyszczamy z nasion, kroimy na małe kawałki i wykładamy na blasze wyłożonej folią. Dynie pieczemy w piekarniku do miękkości w 190 stopniach, przestudzić, obrać ze skórę i zmiksować na puree. Ugotować ziemniaki, odcedzić ugnieść tłuczkiem i przestudzone dodać do puree z dyni. Dodajemy także mąkę, kurkumę, jajko i sól. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajcie więcej mąki. Z ciasta rolujemy wężyki z których wykrawamy 3 centymetrowe kopytka. Gotujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie.

2. Słonecznik prażymy na suchej patelni ( pilnujcie żeby nie spalić ). Do malaksera dodajemy szpinak, pietruszkę, czosnek, ser oraz uprażony słonecznik, całość miksujemy dolewając olej lub oliwę z oliwek. Pesto można doprawić solą. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni ( pamiętajcie do smażenia boczku nie dodajemy tłuszczu ). Kopytka podajemy na ciepło z pesto i boczkiem.

Smacznego

0 komentarze