Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Zupa ze świeżych grzybów

By 18:11:00 , , , , , , , , ,

Powoli zaczyna się sezon na grzyby, przynajmniej u mnie na rynku widać już naprawdę dużo. Pewnie też dla tego Pani Agata przesłała nam swój przepis na zupę ze świeżych grzybów. Fajna delikatna zupka, idealnie sprawdzi się w ciągu tygodnia jak i na rodzinny weekendowy obiad. Korzystajmy ze świeżych produktów sezonowych, zimą ciężko o takie rarytasy.

Zupa ze świeżych grzybów
Składniki:

- ok.50-70 dag leśnych grzybów mieszanych (np. podgrzybki, koźlaki)
- 1 duża cebula
- 3 dag masła 82%
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 8-9 niezbyt dużych ziemniaków
- 1 nieduża cienka kiełbaska
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- garść listków natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyszczamy, delikatnie opłukujemy i kroimy na duże kawałki np. plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dorzucamy drobno pokrojoną kiełbasę i całość podsmażyć. Dodajemy grzyby i podsmażamy jeszcze kilka minut, doprawiamy pieprzem.

2. Do gotującego się bulionu wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy i podsmażone grzyby. Całość gotujemy jakieś 15 minut, w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ziemniaki dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Śmietanę zahartować z zupą, wlać do zupy delikatnie mieszając. Całość podtrzymać na małym ogniu ale nie gotować, można dosolić jeśli tego wymaga. Podajemy z dużą ilością natki.

Smacznego

0 komentarze