Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Szarlotka

By 18:36:00 , , , , , , , , ,

Tyle przepisów za nami, a jeszcze nie było żadnego na szarlotkę. Takie spostrzeżenia przysłała mi Pani Magda wraz z przepisem na szarlotkę. Pewnie dlatego że najprostsze przepisy zawsze jakoś umykają nam z głowy lub też uważamy że są nudne i każdy już zna. Jednak nie można zapominać o osobach uczących się sztuki kulinarnej i potrzebują tej wiedzy. Mam nadzieje że dzięki publikowanym przepisom uczycie się czegoś nowego.

Szarlotka
Składniki:

- 1 kg jabłek
- 2 opakowanie cukru waniliowego ( do jabłek )
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 250 g margaryny
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto mieszamy i dobrze zagniatamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto z lodówki dzielimy na dwie części w stosunku 1/3. Większą częścią ciasta wypełniamy dno blachy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z cukrem waniliowym. Jabłka wykładamy na spód ciasta i wykładamy drugą część ciasta. Pieczemy około 45/50* minut w temperaturze 200 stopni.

*Podczas pieczenia szarlotki proszę pilnować ciasta ponieważ czas pieczenia może ulec skróceniu, wszystko uzależnione jest od rodzaju piekarnika jak i wielkości blachy. Dla bezpieczeństwa można spokojnie zmniejszyć temperaturę do 160/180 stopni. Warto też na początku pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową, aby ciasto nie przypaliło się z wierzchu.

Smacznego

2 komentarze

  1. Właśnie spaliłam w 25 min. Tyle stopni co napisane, a widocznie zależy jaki piekarnik. Ciasto się dopieklo w 20 minut. Gdybym od razu wyciągnęła byłoby ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak Pani napisała może to być wina innego piekarnika jak i też wielkości blachy. Ze zdjęcia które wraz z przepisem przesłała mi Pani Magda, wnioskuje że ta blacha jest ciut mniejsza bo ciasto jest wysokie. Dziękuje za przesłanie ostrzeżenia dla pozostałych czytelników, oczywiście zaraz dopiszę informację odnośnie czasu pieczenia.

      Usuń