Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Pieczeń rzymska

By 18:39:00 , , , , , , , ,

Wczoraj nie dodawałem żadnego przepisu ze względu na dzisiejszy. Po prostu starałem się odtworzyć stary przepis i chyba udało się. Pieczeń rzymska, bo o niej mowa uważam za udaną. Wyszła soczysta, nie rozpada się i smakuje nieziemsko (polecam z marynowanymi grzybkami). Przepis jest banalnie prosty więc mam nadzieje że wam przypadnie do gustu i pochwalicie się swoimi wypiekami.

Pieczeń rzymska
Składniki:

- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 3 czerstwe kajzerki
- 3 średnie cebule
- 4 jajka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i musimy ją zeszklić. Cebulę oddzielamy od tłuszczu (nie wylewajcie tłuszczu przyda się później). Bułkę namaczamy w wodzie po czym lekko odciskamy. Do głębokiej miski wrzucamy mięso mielone, surowe jajka, odciśniętą bułkę i zeszkloną cebulę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę.

2. Keksówkę smarujemy smalcem. Połowę mięsnej masy wykładamy na spód, na niej układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą masy. Całość skrapiamy tłuszczem pozostałym ze smażenia cebuli. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć i położyć na niej lekko obciążoną deseczkę. Możemy podawać.

Smacznego

0 komentarze