Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Ligawa w piwie

By 18:08:00 , , , , , , , , ,

Wydaje się że dzisiejszy przepis nie zachwyci kobiecej części czytelniczek, ale męskie grono może być szczęśliwe. Przepis na dzisiejszy obiad przesłał mi Pan Grzegorz, będzie to ligawa w piwie. Dla mnie jako mięsożercy jest to danie idealne, łącząc ligawę z puree z selera i jakąś dobrą lekką sałatkę. Jutro skuszę się i sprawdzę ten przepis :)

Ligawa w piwie
Składniki:

- 1 kg wołowiny (u mnie ligawa)
- 5 dużych cebul
- 1/2 kostki masła
- 1/2 l jasnego piwa
- cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy na plastry około 1 cm, doprawiamy solą i pieprzem, lekko rozbijamy. Mięso smażymy na maśle do zrumienienia z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle pozostałym po smażeniu mięsa. Cebulę wykładamy na mięso i zalewamy piwem dodając łyżeczkę cukru. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 30 minut.

Smacznego

0 komentarze