Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Zupa ziemniaczano-chrzanowa

By 17:31:00 , , , , , , , ,

Pani Gosia przesłała mi wczoraj przepis na zupę ziemniaczano-chrzanową, jak twierdzi każdy facet będzie zadowolony. W zupie można wyczuć lekką ostrość, chyba że chcecie mieć bardzo ostrą, polecam kupić korzeń chrzanu i zetrzeć do zupy. Może i zupka jest kaloryczna, ale pogoda na zewnątrz jest taka że trzeba zjeść coś konkretnego.

Zupa ziemniaczano-chrzanowa
Składniki:

- 6-7 średnich ziemniaków ( pamiętajcie aby kupić ziemniaki do zup, na rynku sprzedawca pomoże )
- mały słoiczek chrzanu
- plaster boczku surowo-wędzonego
- plaster wędzonej ogonówki
- 1 kiełbaska śląska
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 kostki bulionowe
- 2 litry wody
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na spore kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy 2 kostki bulionowe, liść laurowy, chrzan, dużą ilość majeranku, gotujemy do miękkości ziemniaków ( nie rozgotowania :-) ).

2. W międzyczasie kroimy boczek, wędlinę i kiełbasę na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem. Śmietanę mieszamy z mąką tak aby nie powstały grudki, zaprawkę hartujemy powoli dolewając gorącej zupy i cały czas mieszając. Zalewamy zupę zaprawką, wymieszać chwilkę podgotować i gotowe.

Smacznego


0 komentarze