Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Udka z kurczaka z jarzynami

By 17:42:00 , , , , , , , , , ,

Po wczorajszej delikatnej sałatce nadszedł czas na dobry kawałek mięsa, ale dalej zostajemy przy kurczaku. Będzie to obiad z kategorii jednogarnkowych, przepis na udka z kurczaka z jarzynami. Całość bardzo prosta w przygotowaniu, jedyny mankament to czas pieczenia bo aż półtorej godziny. Słyszałem jednak że dużo osób przygotowuje to danie w szybkowarze, więc czas oczekiwania dużo krótszy.

 Udka z kurczaka z jarzynami
Składniki:

- 6 udek kurczaka – mogą być same podudzia
- 6 średnich marchewek
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- po 2-3 ziemniaki na osobę
- 300g mrożonego groszku
- 3 cebule
- czosnek w ząbkach
- trochę masła
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, rozmaryn

Przygotowanie:

1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera obieramy, myjemy i kroimy na kawałki  o jednakowej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami. Czosnek obieramy, można pokroić na grube plasterki.

2. Na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, selera, marchewkę i pietruszkę. Na przygotowane jarzyny układamy przyprawione udka, po bokach wciskamy cebulę, czosnek i dodajemy kawałki masła.

3. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 200 stopniach, otwieramy pokrywkę i dodajemy mrożony groszek. Wstawiamy do piekarnika pieczemy jeszcze 1 godzinę w obniżonej temperaturze 160 stopni. Po półtorej godziny zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy aby skórka od kurczaka się zarumieniła.

Smacznego

0 komentarze