Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone

By 18:52:00 , , , , , , , , , ,

Ostatnio dostałem od koleżanki fajny przepis Jamiego Olivera na tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone. Niby przepis bardzo prosty i do przygotowania w 20-30 minut, ale potrawa jest tak fajnie lekka i delikatna że można by jeść bez końca. Szczerze polecam wypróbować ten przepis, następnym razem urozmaicę go o pomidorki koktajlowe może być jeszcze lepiej.

Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone
Składniki:

- opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 łyżki masła
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 startej gałki muszkatołowej
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 120 ml śmietany kremówki
- 150 g mascarpone
- 100 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy głębokim garnku i osolonej wodzie. Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki ( pamiętajcie aby nie za drobno ). Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą dodajemy gałkę muszkatołową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i podsmażamy na małym ogniu około 7 minut aż ściemnieje. Dolewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z wody na patelnię do sosu i delikatnie wszystko mieszamy. Podajemy posypując parmezanem.

Smacznego


0 komentarze