Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Strucla orzechowa pleciona

By 18:42:00 , , , , , , , , ,

Wreszcie mamy weekend, pomyślałem sobie że fajnie będzie zakończyć ten ciężki tydzień pracy jakimś dobrym ciastem ze szklanką kakao. Co innego będzie lepiej pasować jak nie strucla orzechowa pleciona, ciasto jest po prostu super. Dodatkowo zrobienie tego ciasta to tylko chwila roboty.

Strucla orzechowa pleciona
Składniki:

- 50 dkg mąki
- 2,5 dkg drożdży
- 5 dkg cukru
- 1/8 l mleka
- 15 dkg masła
- szczypta soli
- 1 jajko

Nadzienie:

- 3 łyżki śmietany
- 8 dkg cukru
- 15 dkg mielonych orzechów laskowych
- 10 dkg marmolady brzoskwiniowej
- 1 łyżka rumu

Lukier:

- 10 dkg cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka rumu

Przygotowanie:

1. Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, na środku robimy dołek, do dołka kruszymy drożdże, dolewamy letnie mleko, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce (oczywiście pod przykryciem).

2. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. W międzyczasie ze śmietany, cukru, orzechów, rumu i marmolady brzoskwiniowej przygotować masę i posmarować nią całe ciasto. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, ciasto przekrawamy na pół i obie połówki owijamy wokół siebie. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i odstawiamy na 10 minut.

3. Ciasto pieczemy na złoty kolor około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i rumem, takim lukrem posmarować ostygnięte ciasto.

Smacznego


0 komentarze