Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Roladki wołowe po myśliwsku

By 18:55:00 , , , , , , , ,

Wiem że poniedziałki są najgorsze do wszystkiego, nic się nie chce robić a do tego jeszcze ta pogoda kiepska ( przynajmniej u mnie ). Jednak w niedziele postanowiłem sobie cel na dzisiaj w postaci roladek wołowych po myśliwsku. Jak postanowiłem tak też zrobiłem. Pewnie większość zna ten popularny przepis, ale niech będzie dla was inspiracją do przyrządzenia tego dania u siebie.

Roladki wołowe po myśliwsku
Składniki:

- po 4 plastry wołowiny i boczku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- 3 łyżki syropu lub soku z borówek
- 1 średnia cebula
- 120 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka natki
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

1. Wołowinę obmywamy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i skrapiamy syropem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy połowę boczku, cebulę i połowę pieczarek. Dodajemy natkę doprawiamy solą i pieprzem. Na plastrach mięsa wykładamy farsz, rolujemy i zawijamy nicią kucharską lub szpagatem. W rondu rozgrzewamy masło, dorzucamy resztę boczku i pieczarek, wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę 15 minut. Co jakiś czas zaglądajcie czy nie trzeba dolać wody.

3. Gotowe roladki wyjmujemy z rondelka na talerz. Sos z duszenia redukujemy poprzez odparowanie i zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować. Doprawiamy śmietaną i możemy podawać np. z kaszą gryczaną.

Smacznego


0 komentarze