Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Ryba po grecku z piekarnika

By 18:21:00 , , , , , , ,

Wczoraj były zapiekanki jako przekąska w przerwie meczu, dzisiaj zaś będzie zakąska bo trzeba świętować wczorajszy remis. Tak na poważnie, będzie przepis na rybę po grecku z piekarnika. Przepis jest banalnie prosty, a na rodzinnych imprezach zawsze robi wielką furorę. Zachęcam do przetestowania u siebie w domach.

Ryba po grecku z piekarnika
Składniki:

- 5 pstrągów (filety) - ew. innej ryby
- 2 duże cebule
- 3 duże marchewki
- 1/4 dużego selera
- 2 korzenie pietruszki
- oliwa

Sos:

- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- świeżo mielony pieprz
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu

Przygotowanie:

1. Filety kroimy w wąskie kawałki, doprawiamy pieprzem i solą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Kroimy cebulę w piórka, marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wykładamy na rybę i zapiekamy pod przykryciem około 25-30 minut w 180 stopniach.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos, po prostu musimy zmieszać wszystkie składniki. Sosem zalewamy rybę z warzywami i dusimy około 20-25 minut. Możemy podawać na ciepło np. z ryżem smażonym lub na zimno.

Smacznego


0 komentarze