Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Risotto grzybowe

By 18:47:00 , , , , , , ,

W sobotę robiłem porządki w kuchni i natrafiłem na resztki suszonych grzybów z zeszłego roku. Od razu zacząłem główkować co by z nich przyrządzić, za zupą grzybową nie przepadam, ale risotto grzybowe to zupełnie co innego. Jeśli też macie w domu niewykorzystane suszone grzyby, zachęcam was do spróbowania tego przepisu.

Risotto grzybowe
Składniki :

- 1 szklanka ryżu
- około 10 dużych suszonych grzybów (uprzednio namoczone w wodzie 2h)
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 mała słodka śmietana
- bulion grzybowy( rosołek grzybowy)
- czosnek, sol, pieprz
- parmezan, zielenina lub zmielone orzechy do dekoracji
- masło do smażenia

Przygotowanie:

1. Na dużej i najlepiej głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy surowy ryż, całość podsmażamy do momentu aż ryż nabierze złotawego koloru. Całość zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem.

2. Uprzednio namoczone suszone grzyby podduszamy z pieczarkami w osobnym naczyniu. Po odparowaniu wody z ryżu dokładamy podduszone grzyby i całość zalewamy szklanką bulionu grzybowego. Risotto dusimy na małym ogniu często mieszając aby nic nie przywarło, możemy uzupełnić wodę jeśli wyparuje za szybko. Po około 15 minutach ryż powinien być akurat, teraz dodajemy śmietanę i resztę przypraw. Parmezan możemy dodać na sam koniec gotowania lub obficie posypać przy podawaniu.

Smacznego


0 komentarze