Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Ciasto drożdżowe

By 12:18:00 , , , , , , , ,

Przypominacie sobie podwieczorki u babci ? Ciasto drożdżowe do tego kakao, najlepsze co mogło być. W żadnej cukierni nie udało mi się znaleźć, ciasta o takim samym smaku. Chciałbym was trochę przybliżyć do tych czasów swoim przepisem na ciasto drożdżowe. Mam nadzieje że uda się choć trochę.

Ciasto drożdżowe
Składniki ciasto:

- 2 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 masło
- 2 szklanki letniego mleka
- 1 kg maki tortowej
- truskawki, wiśnie, jabłka

Składniki kruszonki:

- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki maki

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wsypujemy cały cukier, kruszymy drożdże, dodajemy 4 jajka, 2 łyżki oleju, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy mlekiem. Całość lekko przekręcić aby składniki się zmieszały.

2. Rano wsypujemy mąkę, całość dobrze wyrobić. Dużą blachę wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Musimy poczekać aż wyrośnie. Wszystkie owoce obtaczamy w mące, wykładamy na ciasto. Łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i posypujemy ciasto. Całość pieczemy około 50 – 65 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego


0 komentarze