Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Cebularze

By 18:07:00 , , , , ,

Macie już jakiś pomysł co na zakąskę do jutrzejszego meczu ? Jeśli nie, a chcieli byście zjeść coś innego niż kolejną paczkę chipsów. Mam dla was fajne rozwiązanie, cebularze po mojemu. Proste w wykonaniu i idealnie nadają się do piwa.

Cebularze
Składniki :

- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 30 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 5 dużych cebul
- łyżka śmietany
- żółty ser

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka i cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, olej, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Cebulę kroimy w kostkę, zeszklić na patelni, dodać 1/2 szklanki wody i poddusić do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i solą. Wyrośnięte kulki spłaszczamy spodem szklanki tak aby powstał mały dołek. W dołku rozkładamy cebulkę, posypujemy startym serem i pieczemy w 180-200 stopniach na złoty kolor.

Pamiętajcie że można rozszerzyć nadzienie o szynkę, salami, peperoni... co wam wpadnie  w ręce.

Smacznego


0 komentarze