Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Zupa szczawiowa

By 16:59:00 , , , , , , ,

Zupa szczawiowa, ma wielu zwolenników jak i przeciwników. Szczególnie osoby które cierpią na kamienie nerkowe. Ja uważam raz na jakiś czas trochę szczawianów nikomu nie zaszkodzi. Dlatego mam nadzieje że spróbujecie tego przepisu u siebie w domu i zasmakuje wam.

Zupa szczawiowa
Składniki:

- duży pęczek szczawiu
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 5 średnich ziemniaków
- 150 ml śmietany
- 1 żółtko
- 3 jajka na twardo
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 2 litry bulionu lub kostka rosołowa instant

Przygotowanie:

1. W głębokim garnku przygotowujemy bulion, dodajemy liście laurowe, pietruszkę oraz marchew uprzednio pokrojoną w kostkę. Gotujemy około 20 minut, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Myjemy szczaw, osuszamy i wykrawamy twarde szypułki. Szczaw kroimy i podsmażamy na maśle.

2. Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy, całość przelewamy do garnka w momencie gdy ziemniaki będą prawie miękkie.  Dodajemy szczaw i drobno siekany koperek. Zupę gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy zupę z ognia i czekamy aż trochę ostygnie, szybko mieszamy z roztrzepanym żółtkiem. Podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na cztery części.

Smacznego


0 komentarze