Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Zupa ryżowa wykwintna

By 11:59:00 , , , , , , ,

Po wczorajszym grillowaniu należało by dać odpocząć żołądkowi, dlatego dzisiaj delikatna zupka. Będzie to zupa ryżowa, ale nie taka zwykła lecz wykwintna. Spróbujcie zrobić taką w domu, myślę że na stałe zagości w waszej kuchni. Przepis nadesłała Pani Ania, dziękuje.

Zupa ryżowa wykwintna
Składniki:

- skrzydełka drobiowe - 3 szt. lub jedno duże udko
- szklanka ryżu (najlepiej Basmati)
- 4 marchewki
- 1 mała pietruszka
- seler
- 2 cebule
- puszka kukurydzy
- kostki bulionowe - 2 szt. (z oliwą i ziołami)
- czosnek - 5 ząbków
- sól, pieprz
- maggi
- bazylia
- natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Myjemy skrzydełka, wrzucamy do garnka i gotujemy z 2 kostkami bulionu. Kroimy cebulę w kostkę, czosnek w paseczki. Marchewkę, pietruszkę seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju, na małym ogniu zeszklić cebulę, dodajemy czosnek i resztę warzyw. Całość dusimy do momentu aż zmięknie. Przekładamy warzywa z patelni do garnka z bulionem i skrzydełkami.

2. Myjemy i osuszamy ryż, podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Podsmażamy do momentu aż będzie lekko przeźroczysty, dodajemy do zupy. Całość gotujemy aż ryż będzie miękki, pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę.

3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi, całość można doprawić śmietaną 18% aby uzyskać jeszcze lepszy smak.

Smacznego


0 komentarze