Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Tarta truskawkowa

By 17:57:00 , , , , , , ,

Przechodząc dzisiaj obok rynku znalazłem już krajowe pierwsze truskawki, pewnie szklarniowe ale ważne że nasze. Drogie były jak nie wiem , więc wziąłem tylko pół kilo. Taka ilość w zupełności wystarczy na pyszną tartę truskawkową, na jutrzejszą wizytę z okazji dnia matki.

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 niecała szklanka cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 jajo
- około 1/2 kg truskawek
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smarowania tortownicy
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Mieszamy mąkę, sól i cukier. Masło kroimy w kostki ( będzie nam łatwiej ugniatać ) i jedno jajko. Całość wyrabiamy rękoma lub wygodniej robotem kuchennym, aż powstanie lekko klejące ciasto. Ciasto odkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

2. W międzyczasie truskawki obieramy z szypułek, opukujemy, przekrawamy na połówki. Ciasto dzielimy na dwie części w tym jedną mniejszą na dekorację. Posypać mąką blat i większy kawałek rozwałkować do grubości niecałego 1 cm. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy nasze ciasto, pamiętajcie aby boki też były wyrobione.

3. Wykładamy owoce. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i pociąć na paseczki nożem lub nożem do ciast. Układamy paseczki na tarcie w formie kratki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto na 40 do 50 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej podawać schłodzone z lodówki z lodami waniliowymi.

Smacznego


0 komentarze