Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

By 18:13:00 , , , , , , , , ,

Sezon na zielone już mamy, więc po raz kolejny koperek zawitał u mnie w kuchni, tym razem w sosie. Chciałbym podzielić się z wami przepisem na proste i mega smaczne danie, pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym. Pewnie część z was zna ten przepis, jednak warto sobie go odświeżyć w głowie.

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym
Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
- 1 jajo
- bułka tarta
- 2-3 szklanki rosołu z kostki
- majeranek, sól, pieprz

Składniki na sos:

- 2 łyżki masła
- 1,5 - 2 łyżki mąki
- śmietana słodka - sporo
- mały pęczek świeżego koperku
- vegeta, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe pulpeciki. Na patelni doprowadzamy do wrzenia bulion i wkładamy pulpety na co najmniej 20 minut.

2. W rozgrzanym garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy aby nie zostały gródki. Zalewamy rosołem z gotowanych pulpetów, można dolać ciut wody. Do sosu dodajemy śmietanę, koperek i doprawiamy.

Smacznego


0 komentarze