Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Matiasy w pomidorach

By 11:47:00 , , , , ,

Z dzisiejszego przepisu chyba panowie będą najbardziej zadowoleni. Ja jak widzę śledzie w jakiejkolwiek postaci aż oczy mi się święcą. Matiasy w pomidorach, bo tym przepisem chciałbym się z wami podzielić. Często robię na wizyty znajomych, zwłaszcza do czegoś mocniejszego...

Matiasy w pomidorach
Składniki:

- 5 płatów matiasów
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 4 średnie cebule – może być więcej
- 2 łyżki octu winnego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki oleju (może być mniej)
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, poprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. Wymoczone plastry matiasów, kroimy na kawałki ( na jednego kęsa ). Do matiasów dodajemy cały sos, delikatnie mieszając. Odstawiamy na 1 dzień do lodówki, aby wszystkie składniki mogły się przegryźć.

Smacznego


0 komentarze