Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Gulasz hiszpański

By 18:46:00 , , , , , , ,

Wiec mamy weekend, pewnie wielu z was będzie dzisiaj lub jutro urządzać imprezę. Dlatego mam dla was sprawdzony przepis na gulasz hiszpański, goście w połowie imprezy będą was wychwalać za to danie. Potrawa jest banalnie prosta, a radość na twarzach gości niezapomniana :)

Gulasz hiszpański
Składniki:

- 80 dkg schabu
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 pomidory
- strąk czerwonej papryki
- puszka ananasa
- 4 ząbki czosnku
- posiekany świeży imbir lub około łyżeczki sproszkowanego
- curry, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej aby zeszklić cebulę, pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Cebulę przekładamy do garnka, na tej samej patelni obsmażamy mięso. Przekładamy do garnka. Myjemy paprykę, osuszamy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w paseczki lub kwadraciki. Obieramy pomidory, kroimy w większą kostkę. Dodajemy warzywa do mięsa i dusimy razem przez 20 minut.

2. W połowie duszenia możemy dodać pokrojonego w kostkę ananasa wraz z sokiem. Dodajemy imbir, curry, pieprzymy i solimy. Całość dusimy jeszcze 30 minut. Gulasz najlepiej smakuje z bagietką nasmarowaną czosnkiem i dobrą oliwą z oliwek.

Smacznego


0 komentarze