Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Zupa gulaszowa

By 19:23:00 , , , , , , ,

Zupa gulaszowa. Oczywiście nie jest to opcja na szybki obiad. Najlepiej jak zupę zrobi się dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki zdążą się połączyć. Jednak jest to zupa którą mógłbym jeść praktycznie codziennie. Ma w sobie mięso co dla mnie jest bardzo ważne, ale jest też bardzo treściwa.

Zupa gulaszowa
Składniki:

- po 20 dkg wołowiny i wieprzowiny
- 3-4 ziemniaki
- 1 zielona papryka
- 3 cebule
- 2 kostki bulionowe warzywne
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki, tymianku i kminku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól

Przygotowanie:

1. Wstawiamy 1.5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki bulionowe. Cebulę kroimy w ćwierć plasterki, zeszklić na patelni z oliwą. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość obsmażamy. Całość podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy pod przykryciem około 50 minut, na małym ogniu.
2. Jak mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, dolewamy resztę bulionu pamiętając, by był wrzący. Całość gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10 minut. Gotowe.

Często dodaje jeszcze dwie łyżki ketchupu, wtedy smak jest bardziej wyrazisty.

Smacznego


0 komentarze