Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Zapiekanka włoska

By 19:13:00 , , , , , , , ,

Jeśli lubicie zapiekanki makaronowe, to ma dla was bardzo prosty i szybki przepis na zapiekankę włoską. W ciągu tygodnia mało kto ma czas na trudne i czasochłonne potrawy, każdy z nas chciałby zjeść coś treściwego i ciepłego. Dlatego mam nadzieje że tą zapiekanką choć trochę połechtam wasze podniebienia.

Zapiekanka włoska
Składniki:

- 20 dag makaronu (np. penne albo świderki)
- 20 dag pieczarek
- 20 dag szynki
- 2 puszki przecieru pomidorowego (po 14 dag)
- 4 dag tartego parmezanu
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 czubata łyżka natki pietruszki lub szczypiorku do posypania
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W osolonej wodzie gotujemy makaron, tak aby był al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Siekamy cebule i czosnek, podsmażamy na maśle aż do zeszklenia. Przekładamy do makaronu i mieszamy.

2. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do pieczarek dopiero gdy z woda odparuje. Całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni. Dodajemy do makaronu, całość mieszamy.

3. Przecier pomidorowy mieszamy ze szklanką wody, dodajemy sól, oregano, pieprz i połowę parmezanu. Sosem zalewamy zapiekankę u posypujemy resztą sera. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Finalnie posypujemy posiekaną natką lub szczypiorkiem.

Smacznego


0 komentarze