Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Tarta z porem

By 19:26:00 , , , , , , , ,

Na dzisiejszy wieczór mam dla was przepyszny posiłek, wiem że nie będzie lekki na żołądek, ale chyba już przyzwyczaiłem was do moich cięższych potraw. Konkretnie chodzi o tarte z porem. Myślę że każdy mężczyzna z takiej kolacji będzie zadowolony, kobiety też skubną ;-)

Tarta z porem
Składniki:

ciasto
- 300 gram mąki pszennej
- 6 dag otrębów
- 13 dag półtłustego twarogu
- 2 duże jaja
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie
- 1 duży i gruby por
- 2 łyżki oleju
- 2 jaja
- 30 gram sera topionego
- 80 gram sera żółtego
- 6 łyżek mleka
- kilka plastrów szynki albo boczku wędzonego
- 150 ml śmietany
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, mieszamy wszystkie składniki na ciasto, aż masa będzie jednolita. Ciastem wyklejamy spód i brzegi średniej tortownicy, nakłuwamy widelcem ciasto oraz smarujemy olejem.

2. Kroimy pora w półplasterki i podduszamy na oleju. Wykładamy na spód tortownicy pora, na nim serek topiony oraz kawałki żółtego sera. W misce mieszamy mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy plasterki szynki lub boczku. Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.

Smacznego


0 komentarze