Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Szaszłyki drobiowe z grilla

By 19:06:00 , , , , , , ,

Z racji tego że mamy dzisiaj piątek i wpadnie do mnie kilku znajomych, postanowiłem przybliżyć nas do sezonu grillowego. Jak wiadomo jeśli impreza z grillem to nie może obejść się bez kiełbasy, kaszanki i szaszłyków. Wiecie już co będę dzisiaj robić, więc możecie poznać ten prosty przepis na szaszłyki z grilla.

Szaszłyki drobiowe z grilla
Składniki:

- około 2 kg podudzi z kurczaka (ok. 12 średniej wielkości sztuk)
- 2 średnie cebule pokrojone w większe kawałki
- 2 papryki czerwone pokrojone w większą kostkę
- 1 przyprawa do kurczaka
- sok z 1 dużej limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- czosnek granulowany - wg gustu

Przygotowanie:

1. Myjemy podudzia, zdejmujemy skóry, wykrawamy kości oraz nadmiar tłuszczu. Kroimy w kostkę, kawałki takie jak lubimy. Mieszamy sok z limonki, olej, czosnek i przyprawę do kurczaka, dobrze mieszamy. Do foliowego woreczka wkładamy kawałki kurczaka i wlewamy marynatę. Całość dobrze dosłownie wymiętosić, aby mięso dobrze pokryło się marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, przez ten czas mięso przejdzie aromatem marynaty.

2. Kolejność nadziewania składników dowolna, polecam jednak zaczynać od mięsa i kończyć mięsem. Ilość szaszłyków zależy jak długie weźmiecie wykałaczki do szaszłyków. Pozostaje nam wszystko wrzucić na grill elektryczny lub patelnię grillową. Jak mięso będzie miękkie a warzywa chrupkie, możemy przystąpić do jedzenia.

Smacznego


0 komentarze