Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Schab po cygańsku

By 17:01:00 , , , , , , ,

Dzisiaj zapomnimy o dietetycznym jedzeniu, będzie tłusto i kalorycznie. Chciałbym przekazać wam przepis od naszej czytelniczki Marleny, mam tu na myśli schab po cygańsku. Przygotowanie takiego obiadu będzie bardzo proste, a da wam wiele przyjemności z jedzenia.

Schab po cygańsku
Składniki:

- 8 kotletów ze schabu
- 3/4 kg marchwi
- 1/2 kg cebuli ( można zamiennie z porem )
- 30 dkg sera żółtego
- słoik majonezu
- sól, pieprz, wegeta

Przygotowanie:

1. Lekko rozbijamy schab, pamiętajcie tylko lekko nie jak na kotlety schabowe, doprawiamy solą, pieprzem, wegetą. Obieramy marchewkę i kroimy w plasterki lub w małe paseczki, cebulę w półplasterki. Na dnie brytfanki ewentualnie naczynia żaroodpornego, wykładamy spód grubą warstwą marchewki, następnie cebuli na końcu wykładamy kotlety. Na kotlety układamy cienką warstwę marchewki i cebuli, całość posypujemy startym serem. Wierzch smarujemy majonezem.

2. Pieczemy około 2 godziny pod folią aluminiową, po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 30 minut. Możemy podawać np. z puree ziemniaczanym lub z białych warzyw.

Smacznego


0 komentarze