Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Pierś kurczaka z grilla na sałatce

By 16:00:00 , , , , , , , ,

Sezon grillowy już rozpoczęty, duża część polaków skupi się głównie na kiełbasie, karczku i kaszance. Jako mięsożerca nie twierdzę że to zły wybór, ale w prosty sposób można urozmaicić swoje grillowe menu. Chciałbym zaproponować wam pierś kurczaka z grilla na sałatce, całość nie zajmie wam więcej niż 30 minut.

Pierś kurczaka z grilla na sałatce
Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)
- sałata strzępiasta zielona
- sałata strzępiasta fioletowa
- mała cukinia (do 300g)
- pomidor
- przyprawa do drobiu gyros
- sos barbecue
- olej
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Myjemy pierś kurczaka, osączamy na papierowych ręcznikach, przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i wcieramy w piersi, odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Pieczemy na grillu elektrycznym lub tradycyjnym około 20 minut.

2. Myjemy sałatę, osączamy z wody, rwiemy na drobne kawałki, kroimy pomidora, cukinię. Łączymy z sałatą, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną pierś, kroimy w centymetrowe kawałki i układamy na sałatce, polewamy sosem barbecue.

Smacznego


0 komentarze