Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Młoda kapusta zasmażana

By 18:44:00 , , , , , ,

Byłem dzisiaj na zakupach na rynku, wiem żaden wielki wyczyn, ale udało mi się znaleźć już młodą kapustę. Nie dociekałem czy to nasza czy nie, od razu zakupiłem 3 sztuki gdyż były bardzo małe. Postanowiłem że podzielę się z wami swoim przepisem na młodą kapustkę zasmażaną.

Młoda kapusta zasmażana
Składniki:

- 1 średnia główka młodej kapusty/ lub 3 malutkie
- 2 plastry boczku gotowanego grubości ok. palca (może być w formie rolady - wędliny)
- 1/2 pęczka koperku
- 2 dymki ze szczypiorem
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Szatkujemy kapustę, wrzucamy do miski, dobrze solimy i zostawiamy na 30 minut. Koperek, dymkę wraz ze szczypiorkiem siekamy w cieniutkie plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy cebulkę. Przesmażamy i czekamy aż się zeszkli. Odciskamy z kapusty wodę i dodajemy na patelnię, na początku trzeba dużo mieszać i przesuwać aby straciło objętość. Smażymy aż cała kapusta zmieni kolor na szklisty i lekko zmięknie.

2. Do całości dodajemy boczek i połowę koperku. Przemieszać i zalać szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Na koniec podkręcić trochę gaz, żeby woda odparowała. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 filiżanki wody, przelewamy do kapusty – czekamy aż płyn zredukuje swoją objętość, aby nie było zbyt rzadkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli ktoś chciałby urozmaicić można również dodać pomidorów, liść laurowy lub boczek wcześniej przesmażyć.

Smacznego


0 komentarze