Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Krupnik z serkiem topionym

By 18:47:00 , , , , , , , ,

Dawno nie dzieliłem się z wami żadnym przepisem na zupę, pewnie dlatego że mało ich jadam, a jak już się skuszę na zupę to musi być treściwa. Chciałbym podzielić się z wami przepisem na krupnik z serkiem topionym. Przepis na zupę prosty i szybki w wykonaniu, zaś serek topiony nada jej wyjątkowego smaku. Sprawdźcie sami.

Krupnik z serkiem topionym
Składniki:

- 40 dag cielęciny
- 1 duża marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- biała i jasnozielona część niedużego pora
- 6 niewielkich ziemniaków
- 3/4 szklanki drobnej kaszy
- 100 g serek topiony śmietankowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki świeża lub suszona do posypania
- kostka rosołowa
- około 2 litrów wody
- liść laurowy

Przygotowanie:

1. Myjemy mięso i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dajemy kostkę rosołową, dorzucamy kilka ziaren pieprzu, listek laurowy. Całość gotujemy na małym ogniu minimum 45 minut. Kroimy w półplasterki marchewkę, seler, pietruszkę, pora i dodajemy do zupy, wsypujemy kaszę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do zupy.

2. Gdy mięso i ziemniaki będą miękkie, doprawiamy zupę solą, pieprzem i rozpuszczamy w niej serek topiony. Najłatwiej rozpuścić go w osobnym kubku mieszając z odrobiną zupy. Podając oprószamy pietruszką.

Smacznego


0 komentarze