Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Jajka w sosie musztardowym

By 18:30:00 , , , , , , , ,

Chciałbym podzielić się z wami miłą alternatywą dla dań mięsnych, niektórym przypomni szkolną stołówkę. Mam na myśli jajka w sosie musztardowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Prawdę mówiąc, nawet ja typowy mięsożerca lubię to danie, gównie przez ten sos. Często ten sos robię np. do jajek sadzonych.

Jajka w sosie musztardowym
Składniki:

- 8 jajek
- 3 łyżki musztardy
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka bulionu warzywnego
- sok  z cytryny
- przyprawa jarzynka, kucharek
- cukier

Przygotowanie:

1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Cebulę obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na patelni dodając łyżkę masła ( wystarczy zeszklić ). W rondelku roztapiamy resztę masła, dodajemy mąkę, podsmażamy często mieszając. Dodajemy cebulkę, musztardę, dolewamy bulion, na małym ogniu gotujemy około 5/8 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, przyprawą i cukrem.

2. Połówki jajek wsadzamy do rondelka z sosem aby się podgrzały. Możemy podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego


0 komentarze