Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Ciasto arabskie

By 18:14:00 , , , , , ,

Przeglądałem dzisiaj zdjęcia z ostatnich wakacji w Egipcie, starając się przypomnieć sobie tamtejszą kuchnie. Jak to mówią, pierwsza myśl jest ta najważniejsza, padło na ciasto arabskie. Czemu akurat do głowy przyszło mi to ciasto, bo jest mega słodkie.Właśnie słodycz tamtejszych wypieków utknęła mi głęboko w pamięci. Mam nadzieje że ten przepis przeniesie was w rejony Egiptu czy Turcji.

Ciasto arabskie
Składniki:

ciasto
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 20 dag masła

syrop
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy kaszę mannę, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło z mlekiem i wyrabiamy masę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej pasty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Nacinamy niewielkie trójkąty lub kwadraty.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasto na około 45 minut. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Wierzch ciasta posypujemy kokosem, migdałami lub orzechami. Ciasto polewamy syropem i czekamy aż cały wsiąknie. Możemy wyciągnąć teraz ciasto z blachy.

Smacznego


0 komentarze