Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Zawsze udany biszkopt

By 17:14:00 , , , , , , ,

Pamiętacie ile razy próbowaliście upiec idealny biszkopt ? Z tego co pamiętam wiele prób upłynęło zanim udał się ten idealny. Postanowiłem podzielić się z wami tym przepisem, już nie musicie się martwić o to że wam nie wyjdzie.

Składniki:

- 6 jaj
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanka mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- łyżka stołowa octu

Przygotowanie:

1. Za pomocą blendera ręcznego z trzepaczką lub miksera ubijamy pianę z białek, jak piana będzie sztywna powoli dosypujemy cukier cały czas ubijając. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.

2. Żółtka, ocet oraz proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce, dodaj do ubitej wcześniej piany. Na koniec delikatnie przesiej mąkę do piany i bardzo delikatnie wymieszaj, tak aby całość była puszysta.

3. Pieczemy około 30 – 40 minut w temperaturze około 170 – 180 stopni.

Smacznego


0 komentarze