Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Stek w sosie z czarnego pieprzu

By 12:26:00 , , , , , , ,

Dla większości mężczyzn bardzo ważne jest zjeść dobry kawał mięsa, ale i kobiety lubią sobie skubnąć dobrze wypieczone mięsko. Można znaleźć pełno przepisów na steki, lecz ten najbardziej przypadł mi do gustu i chciałbym się nim z wami podzielić.

Stek w sosem czarnego pieprzu
Składniki:

- 2 steki wołowe z polędwicy każdy około 250 gramów
- 100 gramów marchewki mini
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki czarnego pieprzu świeżo mielonego lub ubitego w moździerzu
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 100 ml bulionu wołowego
- 4 łyżki gęstej śmietanki
- 1/2 łyżeczki sosu Sos Worcester ( można kupić w Almie )
- Roztwór skrobi ( 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody)

Przygotowanie:

1. Gotuj przez 15 minut marchewkę, przenieś do lodowatej wody i trzymaj w niej co najmniej 5 minut, odcedzić i odstawiamy.

2. Steki z każdej strony natrzyj oliwą z oliwek, wetrzyj 1/2 łyżeczki pieprzu w mięso.

3. Rozgrzej patelnie na dużym ogniu bez oleju aż do bardzo gorącej, połóż steki na patelni i zmniejsz ogień do średniej wysokości.

4. Smaż steki do pożądanego stadium wypieczenia. Dla moich steków o grubości 2,5 centymetra , smażę z każdej strony po 4 minuty, jest wtedy między średnio wysmażonym a wysmażonym.

5. Umieść gotowe steki na talerzu i odstaw na kilka minut przed podaniem aby odpoczęły. Bierzemy się za przygotowanie sosu z pozostałych płynów na patelni.

6. Do wywaru dodajemy czerwone wino i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, gotujemy dosłownie chwilę tylko żeby alkohol wyparował.

7. Dodaj resztę pieprzu, bulion wołowy, śmietankę i sos Worcester, gotować przez kilka minut. Zagęszczamy sos roztworem skrobi.

8. Umieszczamy gotowy stek na talerzu z blanszowanymi marchewkami, polewamy tek sosem z czarnego pieprzu. Podajemy.

Smacznego

Źródło: noobcook.com

0 komentarze