Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Spaghetti carbonara

By 17:21:00 , , , , ,

Czasem najprostsze dania wydają się nam najtrudniejsze do zrobienia lub też najbardziej pracochłonne, mam tak ze spaghetti. Jednak tym razem postarałem się dla was przełamać. Dzisiaj prosty przepis na szybką carbonare, jest to opcja bez żadnych udziwnień nie licząc masła do boczku, po prostu lubię :)

Spaghetti carbonara
Składniki:

- 50 g chudego wędzonego boczku
- 100 g gotowanej szynki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 400 g spaghetti
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 40 g parmezanu
- 40 g sera pecorino

Przygotowanie:

1. Boczek i szynkę kroimy na drobną kostkę, drobno siekamy czosnek. Rozgrzewamy masło na patelni, smażymy na nim boczek. Dodajemy czosnek, całość smażymy jeszcze 3 minuty.

2. Gotujemy spaghetti al dente w osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na sitku i przekładamy do boczku. Dokładnie mieszamy całość.

3. Sery ścieramy na tarce, najwygodniej do osobnych półmisków. Jajka mieszamy ze śmietaną i połową obu rodzajów sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy szynkę i mieszamy całość. Przygotowaną mieszankę przełożyć do makaronu, mieszając aż jajka się zetną.

4. Gotowe danie posypujemy startymi serami. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego

0 komentarze